198. obljetnica rođenja Oca Domovine - dr. Ante Stračevića

Na današnji dan, 23. svibnja 1823. godine rođen je dr. Ante Starčević u Velikom Žitniku.

Rođenje u siromašnoj obitelji potaknulo ga je da se bori za prava „običnih“ seljaka, za njihovu ravnopravnost, za oslobađanje od tuđinske vlasti, za oslobađanje od služinskog jarma.

Cijeli svoj život borio se pisanom i govorenom riječju za slobodnu i suverenu Hrvatsku. Utemeljitelj je hrvatske državotvorne misli i još je za vrijeme svog života nazvan Ocem Domovine, titulu koju je zaslužio jer se zalagao za neovisnost Hrvatske, budio nacionalnu svijest Hrvata, vjerovao da su za temelj uređene države najbitnija moralna načela svakog pojedinca. S razlogom se može reći da je jedna od najznačajnih osoba u sveukupnoj hrvatskoj političkoj povijesti.

Uz političke aktivnosti bavio se poviješću, filologijom, književnom kritikom, filozofijom, pisanjem pjesama, drama i političkom satirom. 

Neka nam se Austria ruga, ma neka pazi, da se kocka neokrene, neka pazi, da na nju ruglo nepadne. Narod hervatski sačuvao si je u svih nevoljah, koje nepravedno terpi od Austrie, još jedno neprocenjivo dobro, a to je: vera u Boga i u svoje desnice. Narod hervatski veruje, bez da mu itko kaže, da je providnost njemu, koji je tristagodišnje sužanjstvo Austrie preživio, njemu, koji se je u duhu keršćanskom za druge vazda žertvovao, lepu budućnost odredila; narod hervatski veruje, da tu budućnost, to poslanstvo, nebude odkaživati Austria, nego Bog i Hervati!

Povodom 198. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića i u njegov spomen, obilježen je rođendan Oca Domovine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Spomen-domu dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku.

 

https://arhiv-gospic.hr/spomen-dom-dr-ante-starcevica/

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Državni arhiv u Gospiću20210523 102136
  Obavijesti - Sve