Izložba Stjepan Radić (1871. - 1928.) prigodom stopedesete obljetnice rođenja

U prostorijama Državnog arhiva u Gospiću, 8. prosinca 2021. godine otvorena je izložba Državnog arhiva u Zadru Stjepan Radić (1871. - 1928.) – prigodom stopedesete obljetnice rođenja.

Autori izložbe su Ivana Burić, viša arhivistica, Tomislav Vrsaljko, arhivski tehničar- reprograf i Marjan Maroja, arhivski savjetnik, dugogodišnji djelatnici zadarskog arhiva.

Nakon otvorenja u Zadru, povodom proslave Dana Državnog arhiva u Zadru i obilježavanja 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića, izložba je postavljena u Martinskoj Vesi u suorganizaciji s Kulturnim centrom braće Radić i Matice hrvatske Sisak čime je dobila status „putujuće - gostujuće“ izložbe. S obzirom na veličinu Radićeva životnog puta i njegova značaja za hrvatski narod i njegova prava, izložbu je ugostio i gospićki arhiv.

Postavljena je na 16 samostojećih stalaka, rolo banera od kojih je 15 plakata predstavio zadarski arhiv, a Državni arhiv u Gospiću dao je svoj doprinos izradom jednog plakata s člancima koji su izlazili u ličkim novinama a donosili su novosti o njegovu radu kao i radu Hrvatske seljačke stranke.

Izložba prikazuje otprilike 250 fotografija, dokumenata i novinskih članaka o životu i radu Stjepana Radića, a podijeljena je u četiri cjeline od kojih prva donosi Radićev životni put i rad, druga cjelina bazira se na njegov politički rad, rad HSS-a i Dalmacije, treća na njegov rad, rad HSS-a i Like, dok četvrta prikazuje atentat i Radićevu smrt.  

Stjepan Radić bio je jedan od povijesnih velikana Hrvatske koji je poticao političku svijest naroda, a imao je i njegovu iznimnu potporu, ponajprije seljaka jer se zalagao za demokraciju i jednakost među svim ljudima i borio se za prava malog čovjeka u Hrvatskoj.

Izložbu su predstavili ravnatelji gospićkog i zadarskog arhiva, dr.sc. Ivica Mataija i doc. dr. sc. Ante Gverić, te jedan od autora same izložbe, arhivski savjetnik Marijan Maroja, prof.

Izložbu je otvorio župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, a može se posjetiti tijekom prosinca 2021. godine svakog radnog dana uz prethodnu najavu Arhivu.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Državni arhiv u GospićuDscn4255
Državni arhiv u GospićuDscn4258
Državni arhiv u GospićuDscn4246
Državni arhiv u GospićuDscn4247
Državni arhiv u GospićuDscn4264
Državni arhiv u GospićuDscn4269
Državni arhiv u GospićuDscn4272
Državni arhiv u GospićuDscn4276 (2)
Državni arhiv u GospićuDscn4278 (2)
Državni arhiv u GospićuDscn4279 (2)
Državni arhiv u GospićuDscn4280
Državni arhiv u GospićuDscn4283
Državni arhiv u GospićuDscn4284 (2)
  Obavijesti - Sve