Gospićka arhitektura i makete

Povodom Međunarodnog dana arhiva otvorena je izložba “Gospićka arhitektura i makete“ u Muzeju Like Gospićkoja je nastala suradnjom gospodina Vlade Bušljete i Državnog arhiva u Gospiću.

 O vizualnom dojmu grada svjedočile su nam makete gospodina Vlade Bušljete koje  su na specifičan način ispričale priču o Gospiću, njegovim graditeljima i stanovnicima koji nastoje sačuvati kulturnu baštinu svoga grada. Uz makete gradskih objekata izložene su i  makete proizašle iz mašte gospodina Bušljete. Tijekom godina,  bavio se različitim kreativnim radovima i tehnikama. Od 2013. godine započeo je s izradom predmeta od papira. Prvi rad mu je bila kutija za nakit izrađena od tuljaka novinskog papira. Istom tehnikom lijepljenja i spajanja započeo je sa sastavljanjem  kućica iz vlastite mašte. Tako su nastale makete građevina iz mašte: hotel Podoštra, Vladini dvori, Kuća za odmor, vila Sofia i mnoge druge. Svoje najnovije radove radi s kartonom, lijepi drvofiksom, ukrašava ih hamer papirom, a za poneke koristi i prirodne materijale.
Uz makete gradskih objekata prikazan je i povijesni aspekt, odnosno različite društvene funkcije zgrada kroz određeno vremensko razdoblje, kojeg je potkrijepilo stotinu fotografija i raznih dokumenata digitaliziranog arhivskog gradiva. Izložbu je otvorio ravnatelj Arhiva Ivica Mataija, prof., a bit će otvorena za javnost do kraja lipnja 2019. godine u Malom salonu Muzeja Like Gospić.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Državni arhiv u GospićuDscn3752-2
Državni arhiv u GospićuDscn3755-2
Državni arhiv u GospićuDscn3764-2
Državni arhiv u GospićuDscn3767-2
Državni arhiv u GospićuDscn3769-2
Državni arhiv u GospićuDscn3773-2
Državni arhiv u GospićuDscn3793-2
Državni arhiv u GospićuDscn3795-2
Državni arhiv u GospićuDscn3802
Državni arhiv u GospićuDscn3807-2
Državni arhiv u GospićuDscn3808
Državni arhiv u GospićuDscn3809-2
Državni arhiv u GospićuDscn3810
Državni arhiv u GospićuDscn3812
Državni arhiv u GospićuDscn3815-3
  Događanja - Sve